image
image image image image
image
Főoldal Egyesület Kiállítás Hírek Állatvédelem Partnerek Partnerek
:: MMME :: Macskamánia Magyar Macska Egyesület
     
  Tisztelt Tagok!
Az éves tagdíj 2024 - ben 10.000 Ft!
A pártolói hozzájárulás 2024-ben 5.000 Ft!
Kérek mindenkit, hogy a tagdíjat 2024. január 31. - ig fizesse be!


 
     
 

Mennyi vizet iszik a macska?

 

Ahhoz, hogy rászoktassuk a macskát az ivásra, hagyjuk szabadon rendelkezni a vízzel, amit mindig tiszta, üvegből, agyagból, vagy rozsdamentes acélból készült tálkában adjunk neki. Naponta legalább 2x frissítsük a vizét. Az ideális vízhőmérséklet 5-18 fok között van.

A cicák a friss vizet szeretik, akkor isznak többet, ha tiszta a víz. A legjobb megoldás a csobogós itató, ami szűri és forgatja a vizet. Több cégnél is kapható ilyen itató, de itt is igaz, hogy az utánzatok, másolatok olcsóbb eszközök veszélyesek lehetnek a macskára, gazdira (áramütés).


A macska 3 módon jut vízhez:


Élelmiszerrel, ivóvízzel és a szénhidrátok, fehérjék, valamint a zsírok bontása alatt felhalmozódott, úgynevezett metabolikus vízzel, ami jó, de csak a 15%-át képes fedezni a szükséges vízmennyiségnek. Abban az esetben, ha a macskánk nedves tápot, konzervet, friss húst, vagy halat eszik, a felvett vízmennyiség is nő. Ha azonban a kedvencünk sok száraz tápot eszik, akkor a vízigényének 100%-át csak ivással fedezheti. Egy egészségesmacska vízfogyasztása a folyadékvesztés kompenzációja miatt történik. Ez azért van, mert a vizeletét nagy mértékben képes koncentrálni (átlagos sűrűsége 1045g/ cm3, míg a kutyákban és az emberben ez az érték 1015g/cm3.) Amikor azonban a vizelet koncentrációja túl magas, magasabb a kristálykicsapódás és a húgykőképződés kockázata. Ezért szükséges a macskákat ivásra ösztönözni.


 

Az ajánlott vízfogyasztás:

  • A testsúly alapján 55-70ml/kg/nap
  • Az energiaátvétel alapján 1ml/kcal metabolizálható energia

Például egy 4kg-os macska esetében, aki naponta 60g tápot fogyaszt, az ajánlott vízmennyiség 220-280 ml/nap. Ezek az értékek megnőnek, amikor a vízvesztés mértéke nő. Lehet ez a melegtől, esetleges hasmenéstől, tejtermelés esetén, stb.


Trükkök a folyadékmennyiség növelésére:

  • Ha naponta többször és kisebb adagokat adunk neki akkor több vizet fog inni.
  • A fehérjében gazdag táp megnöveli a húgysav-, és ezáltal a vizelettermelést is. Ennek következtében a macska még többet iszik, hogy pótolja az elvesztett vízmennyiséget.
  • A jó minőségű táppal csökkenthetjük a húgykő képződését.

Ne adjunk azonban tejet a macskának víz helyett, a tejet ugyanis nem tudja megemészteni a macska, hasmenést okozhat így megint vízveszteséget okozunk, a cicának. A kicsik még meg tudják emészteni a tejet, de a nagyokon a jobb esetben csak átmegy, rosszabb esetben hasmenés.

Forrás: http://macska-neveles.blog.hu/

 

 
 
Vissza



jordans for salejordans for salejordans for salesac longchamp pas cher