image
image image image image
image
Főoldal Egyesület Kiállítás Hírek Állatvédelem Partnerek Partnerek
:: MMME :: Macskamánia Magyar Macska Egyesület
     
  Tisztelt Tagok!
Az éves tagdíj 2021 - ben 10.000 Ft!
A pártolói hozzájárulás 2021-ben 5.000 Ft!
Kérek mindenkit, hogy a tagdíjat február 28. - ig fizesse be!


 
     
 

KIÁLLÍTÁSI SZABÁLYZAT

 

A kiállításon való részvétel feltételei

Az MMME kiállításain bárki részt vehet, aki az egyesület által kiadott nevezési lapot (lapokat) a megadott határidőig a rendezőséghez eljuttatja, és ezzel egyidejűleg a nevezési díjat az egyesület bankszámlájára befizeti. A nevezési díj csak abban az esetben fizetendő vissza, amennyiben a nevezési határidő zárásáig a részvételt írásban lemondják. A nevezési határidő zárása után beérkezett lemondásokat nem tudjuk figyelembe venni, a nevezési díjakat ezekben az esetekben is megkell fizetni!
A rendezőség a nevezés elfogadásáról visszaigazolást küld a kiállítóknak.

A kiállításon csak egészséges, parazitamentes, jó kondícióban lévő macskák vehetnek részt, amelyek rendelkeznek három hétnél nem frissebb, de egy évnél nem régebbi fertőző gyomor- és bélgyulladás, valamint macskanátha elleni védőoltással. Kivételt képeznek az almokban szereplő kölykök, mivel ezen védőoltásokat 8 és 12 hetes korban kell megkapniuk.

A kiállításra való belépés kizárólag állatorvosi ellenőrzés után lehetséges. Az állatorvos ellenőrzi a macskák egészségi állapotát és az előírt oltások meglétét. Amennyiben az állatorvos egy macskát a kiállításra nem enged be, abban az esetben a kiállításra befizetett nevezési díj nem jár vissza!

A kiállítási helyiségben kizárólag azok a macskák lehetnek jelen, amelyeket a kiállításra beneveztek. A kiállítást a zárás előtt csak indokolt esetben, a rendezőség engedélyével lehet elhagyni. Amennyiben a kiállító a rendezőség engedélye nélkül a kiállítást macskáival elhagyja, úgy a minősítést és minden egyéb címet az egyesület megvonja.

A kiállításon nem vehetnek részt vemhes és szoptatós macskák.

A kiállítás területén csak abban az esetben lehet macskát árusítani, ha azokat a kiállításra benevezték, és az eladási szándékot legkésőbb a kiállításra való belépés előtt a rendezőségnek bejelentették. A kiállítás ideje alatt eladott macskákat ebben az esetben sem lehet a kiállítás zárása előtt a helyszínről elvinni.


Kizárás a versenyből


Az agresszív macskákat a bírók a versenyből kizárhatják.

Ki kell zárni a versenyből a félheréjű, illetve a rejtett heréjű kandúrokat. Kivételt képeznek a 10 hónapnál fiatalabb állatok.

A bírálatból ki kell zárni a kozmetikázott (szőrfestés, nyírás, stb.) macskákat, valamint a karomtalanítási műtéten átesett macskákat is.


Bírálat

A bírálat a tulajdonos/kiállító jelenlétében, nyilvánosan történik. A bírói körbe a tulajdonos/kiállító hozza fel a macskákat.
Ha a bírálaton a harmadik felszólításra sem jelenik meg a macska, akkor kimarad a bírálatból. Amennyiben a macska később előkerül, a tulajdonos/kiállító kérésére a bíró minősítheti, de ekkor már nem kaphat sem címet, sem helyezést.

A bírálathoz három példányos nyomtatványt kell használni, amelynek első példányát a diplomához csatolva a kiállító kapja meg, a második példány az egyesületnél, a harmadik a bírónál marad.

A bírók a következő minősítéseket adhatják ki:

KITÜNŐ / EXCELLENT / VORZÜGLICH
NAGYON JÓ / VERY GOOD / SEHR GUT
JÓ / GOOD / GUT

A bírálat kiállítási osztályokban történik, egy osztályban az azonos fajtához, azonos színhez és nemhez tartozó macskák szerepelnek, amelyek azonos kiállítási címmel rendelkeznek.

Az azonos osztályba benevezett macskákat a minősítés után a bíró rangsorolja, a KITÜNŐ 1 helyre tett macska kaphatja meg a címet. Ha egy osztályban az első helyezett macska nem kap KITÜNŐ minősítést, nem adható ki a cím.
Egy osztályban csak a győztesnek adható ki a cím.

A minősítések és a címek odaítélése után a bírók kiválasztják, jelölik a kategóriákban általuk legszebbnek tartott macskákat a további versenyre, a Best in Show-ra.

A Fajtabesorolási Osztályba nevezett macskákat a megfelelő fajtához történt besorolás esetén át kell helyezni a megfelelő osztályba, ahol ő is részt vesz a versenyben.

Nevezési osztályok

1. Világbajnok / World Champion – W.Ch.
2. Európa Nagybajnok/Grand Champion of Europe –Gr.Eu.Ch
3. Európa Bajnok / Champion of Europe – Eu.Ch.
4.Nemzetközi Nagybajnok/Grand Champion International-Gr.Int.Ch
5. Nemzetközi Bajnok / Champion International – Int.Ch.
6. Bajnok / Champion – Ch.
7. Nyílt Osztály (9 hó felett) / Open Class
8. Kölyök Osztály 6-9 hó / Kitten Class 6-9 month
9. Kölyök Osztály 3-6 hó / Kitten Class 3-6 month
10. Világpremior / World Premior – W.Pr.
11. Európa Nagypremior / Grand Premior of Europe – Gr.Eu.Pr..
12. Európa Premior / Premior of Europe – Eu.Pr.
13.Nemzetközi Nagypremior/Grand Premior International–Gr.Int.Ch.
14. Nemzetközi Premior / Premior International - Int.Pr.
15. Premior / Premior – Pr.
16. Kasztrált osztály / Alter Class
17. Alom 10-16 hét / Litter 10-16 weeks
18. Fajtabesorolási Osztály / Assessment Class
19. Házimacskák / HHP
20. Házimacska kölykök / HHP kittens
21. Versenyen kívül / Without Competition

Egy macska csak abban az osztályban versenyezhet, amelybe benevezték.

Ha egy macskát időközben ivartalanítanak, a korábban megszerzett címeit megőrzi, a versengést a továbbiakban azonos rangon folytathatja a kasztrált macskák osztályaiban.


Megszerezhető címek

1. Világbajnok / World Champion – W.Ch.
Világbajnok örökös címmel rendelkező macskák osztálya. Tiszteletdíjat kapnak.

2. Európa Nagybajnok/Grand Champion of Europe –Gr.Eu.Ch
Az Európa Nagybajnok örökös címmel már rendelkező macskák osztálya.
Elérhető cím: ICAC
Három különböző bírótól megszerzett ICAC cím elérése után – amelyből egyet Európán kívül megrendezett kiállításon kapott – jogosult a Világbajnok örökös cím viselésére.

3. Európa Bajnok / Champion of Europe – Eu.Ch.
Az Európa Bajnok örökös címmel már rendelkező macskák osztálya.
Elérhető cím: CAGCE
Három különböző bírótól megszerzett CAGCE cím elérése után – amelyből egyet külföldön megrendezett kiállításon kapott – jogosult a Európa Nagybajnok örökös cím viselésére.

4.Nemzetközi Nagybajnok/Grand Champion International- Gr.Int.Ch
Az Nemzetközi Nagybajnok örökös címmel már rendelkező macskák osztálya.
Elérhető cím: CACE
Három különböző bírótól megszerzett CACE cím elérése után – amelyből egyet külföldön megrendezett kiállításon kapott – jogosult a Európa Bajnok örökös cím viselésére.
A külföldi kiállításon megszerzett cím kiváltható 4 Magyarországon rendezett kiállításon elért címmel, azaz összesen 6 hazai kiállításon elért CACE cím szükséges az Európa Bajnok örökös cím megszerzéséhez.

5. Nemzetközi Bajnok / Champion International – Int.Ch.
Az Nemzetközi Bajnok örökös címmel már rendelkező macskák osztálya.
Elérhető cím: CAGCI
Három különböző bírótól megszerzett CAGCI cím elérése után – amelyből egyet külföldön megrendezett kiállításon kapott – jogosult a Nemzetközi Nagybajnok örökös cím viselésére.
A külföldi kiállításon megszerzett cím kiváltható 3 Magyarországon rendezett kiállításon elért címmel, azaz összesen 5 hazai kiállításon elért CAGCI cím szükséges az Nemzetközi Nagybajnok örökös cím megszerzéséhez.

6. Bajnok / Champion – Ch.
Az Bajnok örökös címmel már rendelkező macskák osztálya.
Elérhető cím: CACIB
Három különböző bírótól megszerzett CACIB cím elérése után – amelyből egyet külföldön megrendezett kiállításon kapott – jogosult a Nemzetközi Bajnok örökös cím viselésére.
A külföldi kiállításon megszerzett cím kiváltható 2 Magyarországon rendezett kiállításon elért címmel, azaz összesen 4 hazai kiállításon elért CACIB cím szükséges az Nemzetközi Bajnok örökös cím megszerzéséhez.

7. Nyílt Osztály / Open Class
A 9 hónapos kort betöltött macskák osztálya.
Elérhető cím: CAC
Három különböző bírótól megszerzett CAC cím elérése után jogosult a Bajnok örökös cím viselésére.

8. Kölyök Osztály 6-9 hó / Kitten Class 6-9 month
A 6-9 hónap közötti kölyökmacskák osztálya.
Elérhető cím: CACJ

9. Kölyök Osztály 3-6 hó / Kitten Class 3-6 month
A 3-6 hónap közötti kölyökmacskák osztálya.
Elérhető cím: CACP

10. Világpremior / World Premior – W.Pr.
Világpremior örökös címmel rendelkező macskák osztálya. Tiszteletdíjat kapnak

11. Európa Nagypremior/Grand Premior of Europe – Gr.Eu.Pr.
Az Európa Nagypremior örökös címmel már rendelkező macskák osztálya.
Elérhető cím: ICAP
Három különböző bírótól megszerzett ICAP cím elérése után – amelyből egyet Európán kívül megrendezett kiállításon kapott – jogosult a Világpremior örökös cím viselésére.

12. Európa Premior / Premior of Europe – Eu.Pr.
Az Európa Premior örökös címmel már rendelkező macskák osztálya.
Elérhető cím: CAGPE
Három különböző bírótól megszerzett CAGPE cím elérése után – amelyből egyet külföldön megrendezett kiállításon kapott – jogosult a Európa Nagypremior örökös cím viselésére.
13.Nemzetközi Nagypremior/Grand Premior International–Gr.Int.Ch.
Az Nemzetközi Nagypremior örökös címmel már rendelkező macskák osztálya.
Elérhető cím: CAPE
Három különböző bírótól megszerzett CAPE cím elérése után – amelyből egyet külföldön megrendezett kiállításon kapott – jogosult a Európa Premior örökös cím viselésére.
A külföldi kiállításon megszerzett cím kiváltható 4 Magyarországon rendezett kiállításon elért címmel, azaz összesen 6 hazai kiállításon elért CAPE cím szükséges az Európa Premior örökös cím megszerzéséhez.

14. Nemzetközi Premior / Premior International - Int.Pr
Az Nemzetközi Premior örökös címmel már rendelkező macskák osztálya.
Elérhető cím: CAGPI
Három különböző bírótól megszerzett CAGPI cím elérése után – amelyből egyet külföldön megrendezett kiállításon kapott – jogosult a Nemzetközi Nagypremior örökös cím viselésére.
A külföldi kiállításon megszerzett cím kiváltható 3 Magyarországon rendezett kiállításon elért címmel, azaz összesen 5 hazai kiállításon elért CAGPI cím szükséges az Nemzetközi Nagypremior örökös cím megszerzéséhez.

15. Premior / Premior – Pr.
A Premior örökös címmel már rendelkező macskák osztálya.
Elérhető cím: CAPIB
Három különböző bírótól megszerzett CAPIB cím elérése után – amelyből egyet külföldön megrendezett kiállításon kapott – jogosult a Nemzetközi Premior örökös cím viselésére.
A külföldi kiállításon megszerzett cím kiváltható 2 Magyarországon rendezett kiállításon elért címmel, azaz összesen 4 hazai kiállításon elért CAPIB cím szükséges az Nemzetközi Premior örökös cím megszerzéséhez.

16. Kasztrált osztály / Alter Class
A 9 hónapos kort betöltött ivartalanított macskák osztálya.
Elérhető cím: CAP
Három különböző bírótól megszerzett CAP cím elérése után jogosult a Premior örökös cím viselésére.

17. Alom 10-16 hét / Litter 10-16 weeks
10-13 hetes kor között alom csak anyamacskával együtt, 13-16 hetes kor között anya nélkül nevezhető, amennyiben az egyedek száma legalább három. A három hónapos kort betöltött kölykök egyedileg is nevezhetők.
Az almokat a bíró egyenként és egészében bírálja el, egy bírálati lapon. Az almok a Legszebb Alom díjért versengenek.

18. Fajtabesorolási Osztály / Assessment Class
Ebbe az osztályba sorolt macskákról a bírónak azt kell eldöntenie, hogy megfelelnek-e az adott fajta standardnak.

19. Házimacskák / HHP
Ebbe az osztályba kell nevezni a nem fajtatiszta, házi kedvenc macskákat, amelyek 9 hónapnál idősebbek, és ivartalanítva vannak. A bíró minősíti a macskákat, címet nem kapnak. Versengenek a Legszebb Házimacska címért.

20. Házimacska kölykök / HHP kittens
Ebbe az osztályba kell nevezni a nem fajtatiszta, házi kedvenc macskákat, amelyek 3-9 hónap közötti korúak. A bíró minősíti a macskákat, címet nem kapnak. Versengenek a Legszebb Házimacska Kölyök címért.

21. Versenyen kívül / Without Competition
Az ebbe az osztályba nevezett macskák, almok minősítésre nem kerülnek, csak bemutatják őket a közönségnek.

Az egyes címek megszerzésének feltétele, hogy azokat különböző bíróktól kapja meg a macska. Amennyiben az előírt számú kiállításon egy adott bíró egynél többször bírál, akkor a bírálatot az aktuális kiállításon egy másik bíróval ellen kell jegyeztetni.

Amennyiben egy macska megszerezte megfelelő számú cím elérésével az adott cím örökös viselésének jogát, úgy az elismerő oklevél kiadását igényelnie kell az egyesülettől. Ha a címet/címeket nem az MMME kiállításán kapta, akkor ezen kiállítási diploma másolatát csatolni kell a kérelemhez.
Az örökös cím elérése után a macska neve előtt viselheti az adott cím rövidítését. (Ch., Int.Ch. stb.)


Egyéb díjak

FAJTAGYŐZTES / Best of Breed, Best of Variety
Abban az esetben adható ki, ha egy fajtából vagy változatból legalább négy példány jelen van a kiállításon.

BÍRÓI KÜLÖNDÍJ
A bíró különdíjjal jutalmazhatja a kiemelkedő macskákat, abban az esetben is, ha a kiállításon a fajtából, vagy változatból csak egyetlen példány van jelen.
MMME KÜLÖNDÍJ
A kiállítás szervező bizottsága minden kiállításon egyedileg dönt a díjak kiadásáról.

Egyéb különdíjak
Magánszemélyek, szervezetek, klubok stb. felajánlhatnak díjakat (serleget, rozettát, ajándékot) előre meghatározott célra (pl. a legidősebb macskának).


Legszebb macska (Best in Show) díjak

A bírók által kategóriánként jelölt (nominált) macskák részt vesznek a „Legszebb” macska címért folytatott versenyben.

Ezek a kategóriák az alábbiak:

HOSSZÚ SZŐRŰ MACSKÁK
FÉLHOSSZÚ SZŐRŰ MACSKák
RÖVIDSZŐRŰ MACSKÁK
SZIÁMI/KELETI MACSKÁK

Mind a négy kategóriában kiválasztják a következő macskákat:
Legszebb Hím
Legszebb Nőstény
Legszebb Kasztrált
Legszebb 6-9 hónapos kölyök
Legszebb 3-6 hónapos kölyök

Fenti macskák elnyerik a Best in Show címet. Tehát összesen 20 Best in Show címet osztanak ki egy kiállításon.

Egy kategórián belül az 5 Best in Show / Legszebb macska közül választják ki a kategória legeslegszebb macskáját, a Best of Best-et, összesen 4 macskát.

A 4 Best of Best macskából a kerül ki a kiállítás legeslegszebb macskája, a General Best.

A legszebb macskák versenye nyilvánosan folyik, a jelölt macskákat a kiállítók mutatják be a bíróknak, akik egymástól függetlenül, titkosan szavaznak. Amennyiben holtverseny alakul ki, újra-szavazásra kerül sor, de ekkor a bírók sorrendet állítanak fel, s ebből alakul ki az eredmény.
 
 
 
Visszajordans for salejordans for salejordans for salesac longchamp pas cher