image
image image image image
image
Főoldal Egyesület Kiállítás Hírek Állatvédelem Partnerek Partnerek
:: MMME :: Macskamánia Magyar Macska Egyesület
     
  Tisztelt Tagok!
Az éves tagdíj 2024 - ben 10.000 Ft!
A pártolói hozzájárulás 2024-ben 5.000 Ft!
Kérek mindenkit, hogy a tagdíjat 2024. január 31. - ig fizesse be!


 
     
 

Nőstény macskák fogamzásgátlása

 

imageTöbb módszer is van arra, hogy egy nőstény macska szaporodási képességét megakadályozzuk. A műtéti eljárás az állatorvos által legjobbnak tartott, ám végleges megoldás. Az időszakos fogamzásgátlás nem okoz visszafordíthatatlan változást, s bár a hormontartalmú tabletta rendszeres adagolása vagy az antibébi-injekció nem teljesen veszélytelen, mindkettő alkalmazható a nem kívánt vemhesség elkerülésére.

Sok macskatartó szembesül azzal a problémával, amit az okoz, hogy egy egészséges macska a tavasztól őszig tartó fő szaporodási periódusban akár 2-3 hetenként folyamatosan képes ivarzani.
 
Ez részben a szaporaság miatt gond, hiszen egy nőstény egyszerre kilenc kölyköt is fialhat, akár háromszor is egy évben, másrészt a cicának a párzással járó ivari magatartása is gyakran emberpróbáló feladat. A nőstények ilyenkor elnyúló, gyermeksíráshoz hasonló, a végén esetleg ordításba áthajló, artikulálatlan hangon adják tudtukra környezetüknek, hogy "itt az idő".
 
Aki nem szándékozik a macskáját ivartalaníttatni (bár ez lenne a célravezető, és végleges megoldás), mert sajnálja, vagy mert a későbbiekben még tenyésztésbe szeretné venni, az a fogamzásgátlás többféle módját is választhatja.
 
Az egyik lehetőség erre a tabletta formájában kapható hormontartalmú készítmény, amely állatgyógyszerként, illetve ennek megfelelő humán gyógyszer formájában is kapható, természetesen vény ellenében. A receptet csak állatorvos írhatja fel, és az ő utasításainak megfelelően kell alkalmazni. Fontos, hogy a gyógyszert törjük porrá, és a cica legkedvesebb eledelébe keverjük bele. Mivel azonban a macskák ízérzékelése nagyon fejlett, ezért sajnos nagyon könnyen észreveszik a cselt. Így bizony előfordulhat, hogy egyszerűen otthagyják a finom falatokat.
 
A kémiai fogamzásgátlás másik módja az úgynevezett antibébi-injekció. Egyik előnye, hogy macskáknak elegendő négyhavonta egy, a bőr alá adott injekció, a másik pedig az, hogy a kezelések abbahagyását követően mintegy fél év múlva rendszerint visszatér a normális ivarzási ciklus. A készítménnyel kapcsolatban jók a klinikai tapasztalatok. Az injekció azonban csak ivarzásmentes időszakban lévő egészséges macskának adható. Ivarzó, vemhes, álvemhes, szabálytalan ciklusú, valamint beteg, legyengült állatok kezelése mindenképpen ellenjavallt.
 
Mind a tabletta, mind az injekció hormontartalmú szer, és mint ilyen, kétélű fegyver. Bár a nőstény macskák - a kutyákkal ellentétben - nem hajlamosak a hormonális beavatkozás miatt kialakuló gennyes méhgyulladásra, a betegség náluk is előfordulhat. Hosszú távon ugyanis nem mindig lehet büntetlenül beavatkoznia természet rendjébe. Ezért megfontolandó a gyors, fájdalommentes ivartalanítás minden olyan esetben, amikor arra az elhatározásra jutottunk, hogy a 2-3 hetente visszatérő "szerenádoknak" véget akarunk vetni, s nem kívánjuk a gazdátlan, kóborló, illetve vízbe fojtott, vagy más kegyetlen módon elpusztított kismacskák számát sem tovább szaporítani.
 
Dr. Sütő András
 
 
Vissza 2010-01-11



jordans for salejordans for salejordans for salesac longchamp pas cher