image
image image image image
image
Főoldal Egyesület Kiállítás Hírek Állatvédelem Partnerek Partnerek
:: MMME :: Macskamánia Magyar Macska Egyesület
     
  A kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról

A Kormány az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény 49. §-a (3) bekezdésének f) pontjában, a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 12. §-a (1) bekezdésének b) és d) pontjában kapott felhatalmazás alapján - az Alkotmány 35. §-a (1) bekezdésének b) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva - a következőket rendeli el:

 
 
     
     
 

 
     
 
 
Tigrisek világnapja július 29.

Bár a szabadon élő tigrisek száma az elmúlt időszakban nőtt, az illegális kereskedelem megfékezése és az élőhelyvédelem mellett elengedhetetlen a tigrisek testrészeiből készített tárgyak - főleg a tigriscsontból készített, gyógyhatásúnak vélt készítmények - iránti kereslet csökkentése is, a nagyragadozó fennmaradásáért. Ezt a keresletet nagymértékben gerjesztik az elméletben legálisan működő tenyésztelepek is, amelyek átvilágítására szólít most a WWF. A tenyésztés jelenleg átláthatatlan helyzete megnehezíti az ellenőrzést, mert az illegális tigriscsont legalizálására ad módot.
 
 
 
 
Mennyi vizet iszik a macska?

A macska rossz ivó hírében áll. Egy egészséges macska vízfogyasztása a folyadékvesztés kompenzációja miatt történik. Éppen ezért nagyon válogatós, ha vízivásról van szó: érzékeny a víz tisztaságára és az ízére is. De gyakran ha minden stimmel, akkor sem iszik szívesen. Mit kell tennünk annak érdekében, hogy mégis megfelelő folyadékmennyiséghez juthasson minden nap?
 
 
 
 
Állatvédelmi törvény

1998. évi XXVIII. törvény az állatok védelméről és kíméletéről

Az Országgyűlés
- annak tudatában, hogy az állatok érezni, szenvedni és örülni képes élőlények, tiszteletben tartásuk, jó közérzetük biztosítása minden ember erkölcsi kötelessége,
- elismerve azt a megkülönböztetetten nagy értéket, amelyet az állatvilág egésze és annak egyedei jelentenek az emberiség számára,
- kifejezve azon szándékát, hogy a Magyar Köztársaság tevékeny módon részt vállaljon az állatok védelme és kímélete érdekében kifejtett nemzetközi erőfeszítésekből,
az állatok ésszerű védelmének és kíméletének biztosítása érdekében az alábbi törvényt alkotja:
 
 
 
 
Állatok világnapja

Az Állatok Világnapjára (Október 4.)
Assisi Szent Ferenc halálának évfordulójára

Egy kicsiny fecske éneke

Hallgasd meg szavam,
Kétlábú vándor.

Énekem Neked szól,
Ki valaha testvérem volt,
Mára gyilkosom.

Elfeledted, hogy Anyánk egy:
A Szent Természet.

Elfeledted, hogy Atyánk egy:
Ki mindnyájunkat megteremtett.

Elfeledted az erőt,
Melyet tőlünk kapsz,
Ha nem ellenségként közeledsz.

Elfeledted a szent harmóniát,
Melyben éltünk,
S testvérként szerettünk.

Elfeledted az erdő édes zöldjét,
Úgy a folyó simogató hűsét.
S feledted a Nap arany melegét,
Egész családod, állattestvéreid szeretetét.

Elfeledted, mennyi mindent tanulhatsz tőlünk,
Ha tisztelsz, s szeretsz bennünket, miképp testvéredet.
Rég elfeledted, milyen is tisztelni bennünket.

Elfeledted a szent köteléket,
Mely örökre összeköt bennünket.

Hiszed, hogy magasabb rendű lény vagy,
Ám finom nyelvünk értéséhez analfabéta vagy!
Hiszed, hogy nélkülünk élhetsz,
S jelentésünket, szavunkat nem érted.

Kétlábú vándor
Ki csak előre tekint,
S szemellenzője homályából a városnál tovább csak legyint!
Tárd ki szíved testvéred üzenetére:
Rossz úton jársz, eltévedtél!
Fordulj vissza, vándor!

Lakatos Zsófia

 
 
 
 
Házi kedvenceink is kaphatnak hőgutát!

Nem csak mi emberek, de az állataink is szenvednek a nyári kánikulában!
Van, ahol a tűző napon, árnyéktól mentes helyen, láncra verve tartanak kutyát. Az ilyen állatok kis időn belül hőgutát kaphatnak, és el is pusztulhatnak. A felelőtlen gazda ilyen esetben az állatkínzás bűncselekményét követi el, amiért két évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület segélytelefonján a nagy nyári kánikulában aggódó állatbarátok körében rendszeres téma a tűző napon, víz nélkül tartott állatok (kutyák - macskák) számára történő segítségkérés. Gyakran felejtenek kertben, udvaron, autóban egy – két napig (vagy tovább is) lakosok házi kedvenceket. Van, hogy étlen – szomjan szenvednek az állatok. Szerencsére egyre többen néznek tovább a saját kerítésükön túlra is, így az állatkínzók könnyebben horogra akadhatnak.


 
 
 
 
Hogyan védhetem meg cicámat ?

 
 
 
 
Kutya hideg van az állatoknak is

Hetek óta tombol a zord, különösen hideg téli időjárás. A hideg az utcán lévő emberek mellett ilyenkor az utcán sétáltatott, a szabadban tartott állatokra is komoly veszélyt jelent. Az Orpheus Állatvédő Egyesület tanácsaival és egy kis odafigyeléssel elkerülhető a házi kedvencek, a szabadban élő állatok éhezése, fagyása.
 
 
 
 
Állatok is pusztulhatnak a szilveszteri petárdázás miatt


Az óévbúcsúztató vigadalomban elsütött petárdák, és tűzijátékok miatt sok házi kedvenc riadtan szalad világgá. Az ilyenkor elkóborolt állatok közül sok sohasem kerül elő. Legtöbbjük autók kerekei alá kerülnek, vagy a hidegben gyorsan legyengülnek, de nem ritka, hogy az erdőkben vadászok lövik azokat ki. Az Orpheus Állatvédő Egyesület arra kéri a háziállattartókat, hogy az év utolsó „durrogós” napjaiban kedvenceikre fokozottabban ügyeljenek.


 
 
 
 
Október 4. az Állatok Világnapja - Felelősebb állattartást a hétköznapokra!

imageAz ember a környezetében saját hasznára hizlal és dolgoz fel gazdasági állatot, saját szórakoztatására tart hobbiállatot. A háztáji gondos tartást felváltotta a rideg, kényszertáplált, nagyüzem. Az ipar számos területén állatokból készülnek emberi felhasználásra termékek ezrei. Nem mindegy, hogy az élelmezési és egyéb célokra felhasznált állatok rövidke kis életüket jól tartottan vagy stresszel teli környezetben élik le! Az állatok tartási és feldolgozási minősége kihat a végtermékek minőségére, így az emberek élelmére, egészségére is.
 
 

jordans for salejordans for salejordans for salesac longchamp pas cher